-
Funktionsprovning av tätskikt i badrum
Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.
-
Förbesiktning – undvik kostsamma fel!
Förbesiktning är ett utmärkt instrument att använda för bättre kvalité och förebyggande av fel i de flesta byggprojekten, inte minst vid stambyten, köks- och badrumsrenoveringar. Trots detta används förbesiktning i relativt liten omfattning.
-
Lag på besiktning av elinstallationer
Elsäkerhetsverket utreder på regeringens uppdrag hur en ny lag för besiktning av elinstallationer kan utformas. Syftet är att minska mängden bränder och personskador som bristfälliga elanläggningar vållar.
-
Kundomdömen på nätet svåra att lita på
Konsumentverket har granskat 223 webbsajter som använder kundomdömen med nedslående resultat. Överhälften av sajterna använder kundomdömen som kan strida mot EU-rätten. Konsumentverket har bland annat undersökt vad som görs för att förhindra fejkade omdömen...
-
HD: Förening ansvarig för skador på grannfastighet
Högsta domstolen har fastslagit att en bostadsrättsförening är ansvarig för skador på grannfastighet som uppkommit genom läckage från föreningens ledningar. Bostadsrättsföreningar bör regelbundet inspektera markförlagda ledningar i skadeförebyggande syfte.
-
Besiktningsklausul vid köp av bostadsrätt
Allt för många väljer eller för den delen tvingas att köpa bostadsrätt utan en noggrann undersökning av bostaden. Vi tänkte därför resonera lite om det här med besiktningsklausul vid köp av bostadsrätt...
-
Besiktningsman i Stockholms skärgård
Många tråkiga associationer kan knytas till Covid -19, men där syns även positiva effekter. Privatpersoner har investerar som aldrig tidigare i sina hem och sommarhus. Det märks inte minst i Stockholms skärgård, där hammarslagen ekar tätt mellan öarna.
-
Vattenfelsbrytare, vattenbrytare.. vad är vad?
Tekniken rusar framåt även inom VVS-området. Begreppsförvirringen är stundtals stor när det talas om vattenfelsbrytare, läckagebrytare, vattenbrytare, vattenlarm och annan teknik som skyddar mot vattenskador. Nu har RSK-Tekniska Rådet definierat vad som är vad.