fbpx

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Tätskikt i badrum

Sveriges Forskningsinstitut RISE har utfört olika tester av tätskikt i badrum under de senaste 12 åren. Syftet är att undersöka om de vanligast förekommande tätskiktssystemen på marknaden klarar av att hålla tätt, så att intilliggande utrymmen inte skadas. Resultatet från testerna har vissa år varit nedslående, så sent som 2019 läckte hela 13 av 19 tätskikt som ingick i testet.

2022 års funktionsprovning visar bättre resultat

Den senaste provningen visar ett något förbättrat resultat, då 10 av 19 tätskikt som ingick i testen inte klarade att hålla tätt. Läckagen var dock mindre omfattande än vad som tidigare observerats, så det har trots allt gjorts framsteg. Läckage genom rörmanschetter och tätningar mot golvbrunnar är de vanligaste skadeplatserna.

Läckage genom tätskikt i badrum står för en femtedel av alla fuktskador

Varje år inträffar omkring 100.000 fuktskador i svenska hem, varav drygt en femtedel orsakas av läckage genom tätskikt i badrum. Kostnaderna för fuktskador uppgår till mellan sex och tio miljarder kronor – varje år.

Fuktskada, tätskikt i badrum
Fuktskada i badrum byggt 2018, läckage genom tätskikt vid (väggnära) golvbrunn.

Besiktning av tätskikt före plattsättning bästa försäkringen

I ett färdigt våtutrymme är tätskiktet dolt bakom kakel och klinker, varför det i efterhand inte är möjligt att kontrollera dess status. Entreprenörens utfästelse om att tätskiktet är monterat enligt branschregler och monteringsanvisning, vilket intygas genom ett kvalitetsdokument, är inte alltid med verkligheten överensstämmande. Klokast är därför att låta en oberoende besiktningsman kontrollera tätskiktet efter montering, före dess att plattsättning påbörjas.

Tätskikt i badrum, vilka klarade testet?

Av de 19 tätskiktssystem som ingick i 2022 års test klarade sig tätskikt från följande tillverkare helt utan anmärkning:

 Alfix, Ardex, Bostik, Centro, FF Kakel, Kiilto, Mapei, Tarkett, Tec

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss