fbpx

Stans dyraste badrum?

Världens 13:e dyraste byggnad!


Som vanligt när samtalsämnet kretsar kring dyra byggprojekt så kommer alltid Nya Karolinska på tal. Om det faktiskt är världens dyraste sjukhus som det brukar påstås vet vi inte. Men att det är världens bästa exempel på värdet och betydelsen av besiktning anser vi oss vara säkra på. Det var ju nämligen så, att projektet Nya Karolinska genomfördes helt i frånvaro av entreprenadbesiktning. Strategin var istället att genom egenkontrollprogram säkerställa entreprenadens kvalité och utförande.

Dyrt att avstå besiktning

Strategin kan med fog anses ha varit mindre framgångsrik, bland annat med hänvisning till att den goda majoriteten av knappt 600 patientbadrum innehöll väsentliga fel. Tidiga prognoser angav att kostnaden för avhjälpande av felen kunde uppgå till 100.000 kronor per badrum. Således en nätt liten kostnad på 60 miljoner kronor.

Bakfall i samtliga besiktigade badrum

Felen i badrummen uppmärksammades först efter att den tekniska förvaltaren uppdragit åt Besiktningsman.se att utföra besiktning av ett stort antal badrum. Vid besiktningen konstaterades bakfall på golvytorna i samtliga undersökta badrum. Entreprenörens kommentar till noteringen om bakfall kan lätt uppfattas som en smula humoristisk.

“Vi anser inte att det finns bakfall, utan problem med avrinningen som gör att det bildas ansamlingar av vatten…”

Det har skrivits spaltkilometrar om bygget av Nya Karolinska, och det har knappast undgått någon skattebetalare att projektet inbegripit en skandal eller två. Här är en av de första artiklarna i SvD som behandlar just de felaktiga badrummen.

Lärdom – spara inte in på besiktning

Ja, det kan tyckas vara ett väl underbyggt påstående att egenkontroller inte är en tillräcklig leveranssäkring. Genom normerande förbesiktning och fortlöpande besiktning hade sannolikt felen i NKS badrum aldrig uppstått.

 

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss