fbpx

Fyra dog av legionellabakterier i Kista

Legionella i dricksvatten

Hösten 2017 smittades åtta personer av legionella i Kista, varav fyra personer avled. Nu åtalas VD:n för företaget som ansvarade över installationen som orsakat smittan för bland annat vållande till annans död.

Legionella i dricksvatten

Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i vårt dricksvatten. Under vissa förhållanden så växer antalet legioinellabakterier till nivåer som kan orsaka smittspridning. Det är viktigt att hålla rätt temperaturer på kall- och varmvatten i fastigheter och undvika stillastående vatten i vattenledningar som inte används. Injusteringar av varmvattencirkulation, teknisk isolering och förläggning av ledningar är avgörande för en säker installation där legionellabakterier får svårt att tillöka.

Legionella glöms ofta bort vid stambyte

Vid stambyte finns förutsättningar att minska riskerna för legionellatillväxt i dricksvattnet, men det förbises allt för ofta på grund av okunskap eller slarv. För att lyckas bra med stambytet är det viktigt att tidigt planera hur installationerna ska utformas och isoleras. En väl anpassad projektering är avgörande för att det färdiga resultatet ska möta kraven i bygg- och branschregler.

Tidiga besiktningar, s.k. förbesiktningar

Vid såväl nyproduktion som ändrings- eller renoveringsarbeten är det värdefullt för kvalitén att tidigt engagera en besiktningsman med specialistkompetens för VVS. Fel och brister som upptäcks i ett tidigt skede kan ofta åtgärdas med enkla medel, medan fel som upptäcks vid slutbesiktning kan kräva mycket omfattande avhjälpandeåtgärder.

BKS Konsulter hjälper er!

Vi är certifierade entreprenadbesiktningsmän med specialistkompetens bland annat för VVS-installationer och kan även bistå med projektledning och upphandlingsstöd vid exempelvis stambyten. Undvik dyra misstag, hör av er redan i planeringsskedet så berättar vi mer om våra tjänster.

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss