fbpx

Fuktskada bostadsrättsförening

Vi hjälper BRFer med fuktmätning och besiktning av fuktskador
Jag vill bli kontaktad

Boka tid eller få en kostnadsfri offert!

  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss

Fuktskada i bostadsrättsföreningen?


Vi bistår bostadsrättsföreningar med undersökningar av fuktrelaterade skador inom fastigheten. Befarar ni en fuktskada i er bostadsrättsförening så hjälper vi er att få koll på läget.

Föreningens ansvar vid fuktskador

Bostadsrättsföreningen är ansvarig för utredning, utrivning och återställande av fuktskador i fastighetens stomme. Bostadsrättshavare ansvarar därefter för återställning av bostadens inre delar, så som ytskikt och inredning. Det finns emellertid vissa undantag i ansvarsfördelning, och inte sällan råder delade uppfattningar om vem som ska bekosta olika delar i en skada.

Vi ger er koll på läget

Förutom utredning av fuktskadan lämnar vi även vägledning i efterföljande praktiska frågor så som vilka åtgärder som bör vidtas och vem som svarar för vilka delar. Det är många bollar att hålla i luften för en styrelse, och lätt hänt att något går fel. Eftersom att vi inte själva utför arbeten på fastigheter kan ni alltid lita på att våra rekommendationer är för föreningens bästa.

Fuktmätning BRF

Vi hjälper BRFer med utredning av fuktskador

 Byggingenjörer anslutna till SBR

✓ Diplomerade fuktutredare

✓ Specialister på badrum & kök

 Certifierade besiktningsmän

Få en kostnadsfri offert!

Fuktutredning vid misstanke om skada, fr 2.900 kr

Sprickor i kakelplattor, avvikande lukt eller missfärgningar i tak är vanliga orsaker till att vi rycker ut på fuktutredningar i bostadsrättsföreningar. Syftet med fuktutredningen är att få en snabb och kostnadseffektiv lägesbild, som underlag för beslut om vidare åtgärder. Utöver gedigen kunskap använder vi tekniska hjälpmedel för bedömning av skador, så som värmekameror och olika fuktinstrument.

Skadebesiktning för försäkringsskador, fr 3.900 kr

Fuktskador som ska regleras genom försäkring behöver dokumenteras med klarläggande av skadans omfattning, vad som orsakat skadan och relevanta åtgärder för avhjälpande. Vid skadebesiktningar krävs ofta ett visst mått av förstörande ingrepp i byggnaden, för att komma åt att undersöka skadade delar. Besiktningen redovisas i en skriftlig rapport som kan användas i kontakten med berörda försäkringsbolag.

Vi hjälper er att utreda fuktproblem

Hör av er till oss så hittar vi en passande åtgärd för er situation. Ring oss på 08 400 200 70 eller skicka kontaktuppgifter via formuläret så hör vi av oss inom kort.

Kostnadsfri offert för fuktutredning

Kontakta oss

Fuktskada i bostadsrättsförening, en handfull exempel ur vår vardag


Fuktskador i bostadsrättsföreningar klär sig i olika skepnader, alltid med sin unika prägel. Skador i kök och badrum är våra vanligaste uppdrag, därefter inläckage från tak och fasad. Här följer några exempel på fuktutredningar vi hanterat år bostadsrättsföreningar den senaste tiden.

Felbyggt badrum läckte till grannen

En bostadsrättshavare kände avvikande lukt i lägenheten. Vid undersökning konstaterades fukt i tak och väggar i en klädkammare. Fukten skulle visa sig komma från ett läckage i grannens badrum som renoverades felaktigt under 2018.

Skadeutredning badrum vasastan
Fel i VVS-installationer och tätskikt vållade huvudvärk för grannar

Otät tröskel till balkongdörr

Golvet vid balkongdörren mörknade och svällde en aning. Fukt hade trängt in mellan balkongdäck och tröskel och först fuktat upp byggmästarfyllningen, därefter fuktpåverkat den fina ekparketten.

Fuktskada parkettgolv i vardagsrum
Läckage under tröskel skadade fin ekparkett.

Sprickor i kakel var fuktskada

Vid en statusbesiktning upptäcktes sprickor i flera kakelplattor. Efter flera utredningsåtgärder bedömdes som sannolikt att tätskiktet inte höll tätt, vilket visade sig stämma när skadebesiktning utfördes.

Skadebesiktning badrum Södermalm
Sprickor i kakelplattor berodde på fuktskada i badrum

Inläckage från friskluftsintag

Bostadsrättsinnehavaren anade oråd när mörka fläckar syntes på en del av väggen och anmälde det som en fuktskada till sin bostadsrättsförening. Efter viss utredning konstaterades otätheter i ett friskluftsintag på fasaden där regnvatten trängde in vid lagregn.

Fuktskada i bostadsrättsförening
Regnvatten trängde in i lägenheten från otätheter i friskluftsintag.

“Det droppar vatten från taket”

Med jämna mellanrum droppade det vatten från ett lamputtag i taket vilket väckte frågetecken då det inte fanns vare sig kök eller badrum ovanför. När taket demonterades var dock orsaken uppenbar, skyddsröret till en vattenledning var skadad.

Vattenläcka i rörledning
Från en skada på de blå skyddsrören läckte vatten ner på taket.

Läckage från kyl & frys

När den trasiga frysen skulle bytas upptäcktes fuktskador i golvet. Det hade funnits ett läckageskydd (plastskydd) under skåpet, men det utläckande vattnet hade sugits tillbaka under skyddet och skadat golvet.

Fuktskador i kök vanligast i bostadsrättsföreningar
Läckage från trasig frys skadade golvet.

300 fuktskador – varje dag

Fuktskador i bostadsrättsföreningar slår hårt mot föreningars ekonomi. En klok åtgärd som allt fler föreningar tar till för att undvika skador är att ställa krav på besiktning när badrum och kök renoveras. Vi är certifierade besiktningsmän som hjälper bostadsrättsföreningar med besiktning av badrumsrenoveringar.

Hur kan vi hjälpa er förening?

Har ni en fuktskada i er bostadsrättsförening? Hör av er till oss så ser vi till att presentera rätt åtgärd för er situation. Ring 08 400 200 70 eller skicka kontaktuppgifter via formuläret så återkommer vi inom kort.

Fuktskada i bostadsrättsförening?

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss