fbpx

Besiktning av stambyte

Värdesäkra föreningens investering 50 år framåt
Jag vill bli kontaktad

Boka tid eller få en kostnadsfri offert!

  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss

Vi är specialister på besiktning av stambyte


Badrum, kök och stambyten utgör ryggraden i vår verksamhet. Vi är certifierade besiktningsmän och byggingenjörer med över 30 års erfarenhet från besiktning av stambyte. Låt oss säkerställa kvalitén när bostadsrättsföreningen renoverar för framtiden.

Nöj er inte med slutbesiktning av stambyte

De mest kritiska delarna i stambytet byggs in i golv och väggar. Vid en slutbesiktning är det således blott en mindre del av arbetet som kan kontrolleras. Se därför till att besiktning sker under arbetets gång, genom vad som kallas förbesiktningar.

Viktigt att föreningen utser besiktningsman

Allt för ofta utser entreprenören eller projektledaren en besiktningsman för stambytet. För att säkerställa att besiktningsmannen inte sitter i fickan på entreprenören är det angeläget att bostadsrättsföreningen på egen hand hittar en besiktningsman som utan partsintressen kan genomföra besiktning av stambyte.

Besiktning av stambyte

Certifierade besiktningsmän proffs på stambyten

Certifierade av Sveriges forskningsinstitut

SBR-anslutna byggingenjörer

Medlem i SBRs expertgrupp

Särskilt utbildade av BRiF, Säker Vatten och Byggkeramikrådet

 

Kommersiella entreprenader enligt ABT 06

Bostadsrättsföreningar är juridiska personer som inte omfattas av bestämmelserna i konsumenttjänstlagen. Vid upphandling av entreprenadtjänster ska föreningar därför alltid avtala om branschens standardavtal ABT 06. På så sätt regleras entreprenaden med villkor som är framförhandlade mellan beställare och utförare. Bestämmelser för besiktning återfinns i sjunde kapitlet, ABT 06.

Uppdelning mellan förening och bostadsrättsinnehavare

En vanlig lösning vid stambyten är att föreningen står för lejonparten av kostnaden, men att bostadsrättshavare bekostar ytskikt och inredning. I juridisk mening innebär det att entreprenaden blir uppdelad på flera beställare. Uppdelningen i sig är förvisso rimligt och helt i sin ordning. Dock är det angeläget att varje beställare har ett skriftligt avtal som reglerar omfattning och förutsättningar för respektive entreprenad.

Garantibesiktning av stambyte

Om standardavtal ABT 06 tillämpats för stambytet följer att entreprenörens ansvarstid är tio år, vilken inleds med en  garantitid på fem år. Innan garantitiden löper ut bör det utföras en garantibesiktning av stambytet, så att fel som framträtt under garantitiden kan reklameras i tid.

Kostnadsfri offert för besiktning av stambyte

Kontakta oss

Projektledning och beställarombud

Bostadsrättsföreningen är byggherre för stambytet, vilket är en ansvarstung roll att bära för en tekniskt omfattande och kostsam entreprenad. För mindre föreningar kan det vara lockande att skära på kostnader för projektledning och beställarombud, men i förlängningen kan det bli ett både kostsamt och svettigt beslut. Finns där någon föreningen som är beredd att engagera sig kan ni klara er med mindre omfattande stöd. Vårt klokaste råd är dock att alltid ha med en konsult på ett hörn, om än hörnet är litet.

Låt oss hjälpa er med besiktning av stambyte

Hör av er till oss för en kostnadsfri offert för besiktning av ert stambyte. Som bonus lämnar vi några kloka råd på vägen som kan underlätta projektet. Slå en signal på 08 400 200 70 eller lämna ditt nummer så ringer vi upp.

Lämna ditt nummer så ringer vi upp

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Aktuellt & Nyheter

Bär yrkeslegitimationen synlig

Krav på behörighet eller auktorisation genom branschorganisationerna Byggkeramikrådet, GVK och Säker Vatten är mer regel än undantag när privatpersoner eller bostadsrättsföreningar upphandlar renovering av kök eller badrum.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss