fbpx

Guide: 25 tips för en tryggare och smidigare badrumsrenovering

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss

25 tips inför din badrumsrenovering


Visst har du hört skräckhistorier från bekanta som anlitat hantverkare eller sett hårresande historier om dåliga renoveringar i tv-programmet Fuskbyggarna? Trots detta är både privatpersoner och bostadsrättsföreningar allt för oaktsamma när de beställer kostsamma badrumsrenoveringar, vilket riskerar att leda till undermåliga badrum med fuktskador och stora följdkostnader.

Det går åt skogen lite för ofta…

Badrumsbesiktning är det enskilt effektivaste receptet för en lyckad badrumsrenovering. Men, det finns fler knep som du kan och bör ta till för att slippa tråkigheter och besvär. Läs vår lista med 25 tips för en lyckad badrumsrenovering längre ner på sidan. 

300 fuktskador inträffar – varje dag!

Knappt 100.000 fuktskador anmäls årligen till försäkringsbolagen. För att försäkringen ska täcka skador ska badrummet vara utfört enligt bygg- och branschregler. Brister i badrum riskerar att bli en trist och kostsam historia vid en fuktskada.

 

Badrumsrenovering med fel i golvbrunn
Två år efter badrumsrenoveringen sprack golvet på grund av en fuktskada. Försäkringsbolaget nekade ersättning på grund av fel i utförandet.

Vanligt med reklamationer av dolda fel i badrum

Vid försäljning av bostadsrätt eller hus kan fel i badrum som upptäcks vid överlåtelsebesiktning sänka bostadens värde. Eller än värre, om fel i badrum upptäcks efter försäljningen; fel kan reklameras inom två år för bostadsrätt eller tio år för hus.

 

Fel i golvlutning efter badrumsrenovering
Köparen till bostadsrätt upptäcktes fel i det nyrenoverade badrummets golvlutning. Säljaren tvingades att betala för en ny badrumsrenovering.

Undvik fel vid badrumsrenovering!

Ge din badrumsrenovering bättre förutsättningar från start. Följ våra 25 tips för en tryggare badrumsrenovering. Det är väl investerad tid.

(förresten, följ oss på Instagram för fler tips)

Tips (före) badrumsrenovering:

 1. Lägg tid på att söka inspiration och fundera över hur du vill att ditt nya badrum ska se ut. Allt från disponering av rummet till val av ytskikt och inredning. Plöj igenom bilder på Instagram och fånga upp detaljer du gillar. Du vill trots allt inte komma på hur badrummet egentligen skulle se ut efter att renoveringen är klar.
 2. Gör en skiss eller enklare ritning där mått och annat framgår. Komplettera med en beskrivning vad som är viktigt för dig vid renoveringen och om du vill ha lösningar så som väggmonterad WC, väggnära golvbrunn, inbyggnadsbadkar, natursten på golv eller väggar, plattsättning i halvförband, delvis målade ytskikt, frånluftsfläkt, infällda (dolda) vattenledningar, golvvärme, inbyggnadsblandare till dusch och/eller tvättställ, särskild belysningsarmatur, inklädd tvättmaskin, infälld badrumsspegel etc. Ett tydligt underlag gör att anbuden du senare får baseras på samma förutsättningar, lättare att jämföra.
 3. Sök på internet och läs på innan du påbörjar jakten efter en entreprenör. Råd & Rön har publicerat en lista med tips. Hos Konsumentverket finns massor med värdefull information för badrumsrenoveringen. Där finns dessutom ett särskilt framtaget avtal, Hantverkarformulär-17, att ladda ner gratis. Fyll avtalet med så mycket innehåll du nånsin kan, ju tydligare innehåll desto mindre risk för senare missförstånd. Villaägarna Riksförbund visar på ett exempel hur Hantverkarformuläret kan fyllas i för en badrumsrenovering.
 4. Kontakta minst tre, men gärna fler entreprenörer som du tycker verkar intressanta för din köks- eller badrumsrenovering. Låt dem besöka dig, berätta om dina planer och lämna över ritning och beskrivning för arbetet som entreprenören därefter lämnar anbud (offert) på. Passa även på att ställa frågor om entreprenören vid besöket, för att bilda dig en uppfattning om företaget. Hur många badrum renoverar de per år, hur länge de varit verksamma, har egen personal eller använder underentreprenörer, om personen själv är hantverkare eller säljare. Be även entreprenören om tips för badrumsrenoveringen, så får du en känsla för hur engagerad och kunnig personen är.
 5. Välj absolut inte entreprenör enkom baserat på lägsta pris. Tänk istället vilket av företagen du tror är mest erfaren och kunnig, som kan leverera den bästa tjänsten för dig. Välj i första hand en entreprenör som hanterar hela badrumsrenoveringen, så kallad generalentreprenad. Alternativet, delad entreprenad, medför risker för både ansvarsavgränsning och samordning och bör därför ledas av en projektledare.
 6. Innan du gör ditt val, granska företaget och dess underentreprenörer med ett kritiskt öga. Det finns tyvärr gott om oseriösa eller mindre framgångsrika entreprenörer som utan djupare granskning kan ge ett gott intryck. Var särskilt aktsam om bolaget är relativt nybildat. Här följer ett axplock av relevanta kontrollpunkter som kan vara kloka att göra.
  1. Har företaget F-skatt och momsregistrering (förutsättning för ROT-avdrag)
  2. Har företaget en giltig entreprenadförsäkring med allrisk och ansvarsdel som även omfattar VVS-installationer
  3. Behörighet för våtrum hos BKR eller GVK
  4. Auktoriserade för VVS-installationer
  5. Listade som godkänt elföretag hos Elsäkerhetsverket
  6. Skulder hos Kronofogden eller Skatteverket
  7. Hur många bolag är firmatecknarna aktiva i
  8. Förekommer firmatecknarna i tidigare konkurser
  9. Kontakta tre referenskunder som bolaget utfört arbete hos under de senaste tre månaderna
  10. Sök omdömen på nätet, men kom ihåg att lovord på sajter som samlar omdömen inte alltid kommer från riktiga kunder.
 7. När du bestämt vilken entreprenör du ska välja, bjud hem företaget igen för avtalsskrivning. Passa på att gå igenom anbudet igen och fråga om entreprenören tror att det kan tillkomma arbeten utöver anbudet och om det förväntas bli några avvikelser från bygg- eller branschregler. Dessa ska i så fall noteras i avtalet (Hantverkarformuläret).
 8. Kom överens om en betalningsplan – betala aldrig i förskott. Det bör finnas minst 30% kvar av kontraktssumman att betala efter att arbetet är godkänt vid slutbesiktning. Med fördel kan delbetalningar kopplas till besiktning av badrummet under arbetets gång, s.k. förbesiktningar av exempelvis VVS-installationer och tätskikt. På så vis får du en oberoende och sakkunnig leveranskontroll före varje betalning. Skriv in vilka besiktningar som ska ske i avtalet.
 9. Fråga vilka arbeten som entreprenören utför i egen regi, och vilka arbeten som utförs av underentreprenörer. Ni kan även avtala om att ett byte av underentreprenör ska meddelas och godkännas av dig, så att du har kontroll över vilka som utför arbetet. Det är vanligt förekommande att den entreprenören du fått förtroende för och skriver avtal med lägger ut hela badrumsrenoveringen på underentreprenörer. Då går poängen med att du valt just den entreprenören förlorad.
 10. Det kan vara klokt att skriva in i avtalet att installationer av VVS, el och tätskikt ska utföras av behöriga hantverkare. För att du ska kunna kontrollera om VVS, el och tätskiktsarbeten faktiskt utförs av behöriga hantverkare kan ni även skriva in i avtalet att branschlegitimation eller ID06-legitimation ska bäras synligt av de som arbetar. Du bör dock vara förberedd på att fusket på den här punkten är så omfattande att vissa entreprenörer inte går med på ett sådant villkor.
 11. Avtala om en tidsplan med start- och slutdatum kopplat till ett förseningsvite. Vanligt belopp för förseningsvite vid badrumsrenovering är 3.000-5.000 kronor per försenad arbetsvecka. Skriv in vitet i avtalet (Hantverkarformuläret). Observera att entreprenören kan ha rätt till tidsförlängning vid exempelvis tilläggsarbete eller hinder som entreprenören inte kunnat råda över.
 12. Konsumenttjänstlagen ger dig inga garantier på utfört arbete, dock en tioårig reklamationstid. Vissa entreprenörer lämnar ändå garantier. Ställ alltid frågan vilka garantier som lämnas och notera dessa i avtalet.
 13. Skriv in i avtalet att slutbesiktning ska ske, och med fördel även förbesiktning av VVS och tätskikt (se även punkt 8 om betalning).
 14. Anlita en oberoende, kunnig och certifierad besiktningsman för badrumsbesiktning innan renoveringen startar. En klok investering är att utöver slutbesiktning även beställa besiktning av el och VVS-installationer, tätskikt, golvlutning och grundstomme som vid slutbesiktningen inte längre är synligt. En så kallad trestegsbesiktning kostar från 8.900 kronor, och kan vara skillnaden mellan flopp och succé. Du hittar våra tjänster för besiktning av badrum här.

  Tips (under) badrumsrenovering

 15. Om det befintliga badrummet är från 1980 eller tidigare bör prover tas för asbest (kan bland annat förekomma i fäst- och fogmassa, limmer, plastmattor, ventilationskanaler och isoleringar). Prover ska tas före dess att rivningsarbetet påbörjas. Kostnaden är normalt mellan 500-700 kronor per prov. Tänk på att asbest är mycket hälsovådligt, slarva inte med denna punkt! Det finns flera företag som kan hjälpa dig med analysen, bland annat A-Analys i Enskede.
 16. Tejpa upp ritningen och beskrivningen i anslutning till badrummet och se till att entreprenören har tillgång till monteringsanvisningar till de produkter och varor som du införskaffat.
 17. Var nyfiken, ställ frågor (i lagom omfattning) och ta egna bilder under renoveringens gång.
 18. Om du anar oråd att något inte går rätt till, rådfråga en sakkunnig (exempelvis besiktningsmannen). Du kan även som kvällslektyr läsa branschregler för våtrum och VVS-installationer för att få bättre kunskaper.
 19. Gör egna kontrollmätningar av placering för vatten, el, avlopp etc. för säkerhets skull så att saker hamnar på rätt plats.
 20. Stäm av regelbundet med entreprenören att allt går enligt plan.
 21. Närvara alltid vid besiktning och ställ frågor kring det du inte förstår.

  Tips (efter) badrumsrenovering

 22. Samla all dokumentation du fått från entreprenören i en mapp. Ansvarstiden är tio år, dokumentationen utgör värdehandlingar under denna tid. Du bör normalt få dokumentation för tätskikt (kvalitetsdokument från GVK eller BKR), för VVS-installationer (intyg om Säker Vatten-installation), egenkontroller och provningar för el och VVS, dokumentation över utförda elinstallationer och garantibevis för golvvärme. Även avtalet (hantverkarformuläret), anbudet och besiktningsutlåtandet bör du spara i samma mapp.
 23. Om du bor i en bostadsrätt kan det vara klokt att lämna en kopia på handlingarna till föreningen, för det fall att något inträffar efter att du flyttat.
 24. Prata ihop dig med besiktningsmannen om de eventuella noteringar som gjorts vid slutbesiktningen, om där finns fel som ska avhjälpas före godkännande och slutbetalning.
 25. Lämna ett skriftligt omdöme om entreprenören på nätet som stöd till andra som står i begrepp att renovera badrum eller kök.

Tryggare badrumsrenovering?

För all del, det åtgår en hel del tid att följa alla tips för badrumsrenoveringen. Du ökar dock dina chanser att komma i mål nöjd och belåten, vilket lönar sig i slutänden.

Beställ din badrumsbesiktning från oss

Ring 08 400 200 70 eller fyll i uppgifterna i kontaktformuläret så får du en kostnadsfri offert för badrumsbesiktningen.

Få en kostnadsfri offert

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Aktuellt & Nyheter

Badrumsbesiktning vid renovering, fr 2.900 kr

Vi är specialister på badrumsbesiktning vid renovering. Anlita en besiktningsman som är utbildad av, och listad hos branschorganisationerna Byggkeramikrådet och Säker Vatten.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss