fbpx

Lag på besiktning av elinstallationer

Besiktning elinstallationer

Allt för sällan sker besiktning av elinstallationer. Varje år sker omkring 2000 bränder i bostäder orsakade av fel i elanläggningar, till en kostnad överstigande 300 miljoner kronor. Fler än 800 personer skadas årligen så allvarligt i elolyckor att de måste uppsöka sjukvård.

Utreder ny lag för besiktning av elinstallationer

Elsäkerhetsverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur en lag för besiktning av elinstallationer kan utformas. Renoveringar, om- och tillbyggnader besiktigas i begränsad omfattning, varför många elinstallationer kan utföras felaktigt utan att upptäckas. När fastigheter säljs utförs ofta en överlåtelsebesiktning, men just elinstallationer är som regel undantagna från besiktningen. För att få bukt på problemet med elbränder och elolyckor utreds nu hur riktade kontroller genom besiktning av elinstallationer kan kravställas i lagstiftning. Utredningen ska redovisas till regeringen senast den 1 oktober 2022.

Anläggningsägaren är ansvarig för säkerheten

Den som äger ett hus eller bostadsrätt är också ansvarig för att bostadens elanläggning är säker. Precis som det mesta i bostaden behöver även elanläggningen kontrolleras och underhållas fortlöpande. Fler än tre av tio elanläggningar innehåller bristfälligt utförda och olagliga installationer som potentiellt kan vara livsfarliga. Kort sagt bör alla anläggningsägare låta utföra en kontroll av elanläggningen för att få kännedom om eventuella brister som behöver åtgärdas.

Använd tjänsten “kolla elföretaget”

Endast företag som är registrerade hos Elsäkerhetsverket får utföra elinstallationer i bostäder. Nu kan du kan enkelt och kostnadsfritt kontrollera om företaget är registrerat via Elsäkerhetsverkets E-tjänst, “kolla elföretaget”. Det tar bara några sekunder att söka fram företaget.

Vi utför besiktning av elinstallationer

När du anlitar BKS Konsulter för besiktning av renovering, om- eller tillbyggnad besiktigar vi som regel även de elinstallationer som utförs i samband med entreprenaden. Vi kan också bistå med kontroller av befintliga elanläggningar.

Få en kostnadsfri offert för kontroll av din elanläggning

 

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss