fbpx

HD: Förening ansvarig för skador på grannfastighet

Bostadsrättsförenings ansvar för skador

En bostadsrättsförening på Östermalm hade inte undersökt skicket på föreningens dagvattenledningar. Läckage från en ledning trängde in grannfastigheten och orsakade fuktskador. Grannen stämde föreningen, en tvist där slutligen Högsta domstolen fastslog att bostadsrättsföreningen är ansvarig för skadorna.

Grannar skyldiga att visa hänsyn mot varandra

Den som äger en fastighet ansvarar för funktionalitet i bland annat dag- och spillvattensystem, vilket framgår av Plan- och bygglagen. Skador på annans egendom som uppkommer efter brister i underhåll kan alltså den förening som äger ledningen bli ersättningsskyldig till.

Föreningar missar förebyggande kontroller

Den som har ett förtroendeuppdrag i en bostadsrättsförenings styrelse vet hur oerhört komplext det är att ansvara för ett flerbostadshus. Att dessutom sköta styrelseuppdraget på kvällar och helger gör inte den saken enklare. Många föreningar arbetar reaktivt när besvär av olika slag redan uppkommit. Förebyggande kontroller hamnar ofta längre ner på prioriteringslistan, där de kan bli fast för evinnerlig framtid.

Tips! Engagera en byggkonsult eller besiktningsman

Ett enkelt och lönsamt sätt att avlasta styrelsens arbete är att engagera en byggkonsult eller besiktningsman som förser styrelsen med beslutsunderlag för proaktiva åtgärder, som ett komplement till den underhållsplan som finns för fastigheten.

BKS Konsulter ger en hjälpande hand!

Vi har inriktat oss mot att ge stöd åt bostadsrättsföreningar, främst relaterat till badrum, stambyten, VVS och fuktskador. Men vi bistår även med en bred palett tjänster utöver detta, så som garantibesiktningar, tekniska utredningar och projektledning.

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss