fbpx

Vattenfelsbrytare, vattenbrytare.. vad är vad?

Vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytare och läckagebrytare, är det samma sak?


I de nya branschreglerna Säker Vatteninstallation 2021:1 finns för vissa installationer krav på fuktsensor, vattenfelsbrytare, läckagebrytare och vattenlarm. Men vad som är vad är ibland inte helt tydligt.

RSK-Tekniska Rådet har i samverkan med branschen definierat vad som är vad. Vi har sammanfattat det enkelt och övergripande.

Flera av de stora försäkringsbolagen ger sänkta premier vid installation av vattenfelsutrustning. De har även rabatterade erbjudanden på olika vattenfelsprodukter. Så, hör efter hos ditt försäkringsbolag vad som gäller hos dem.

Vattenfelsbrytare

Använder mätning och/eller sensorer som övervakar hela tappvattenapplikationen och stänger vattnet centralt vid ett identifierat läckage.

Detta bör stå på varje husägares önskelista, då vattenfelsbrytaren kraftigt reducerar risken för fuktskador. Kostnaden för installationen inklusive utrustningen ligger i trakterna omkring 10.000 kronor. För entreprenörer som utför VVS-arbeten i samband med exempelvis köks- eller badrumsrenovering är vattenfelsbrytaren en given merförsäljning.

Vattenbrytare

Använder fjärrstyrning för att stänga av vattnet endera centralt eller lokalt. 

Den här tekniken är utmärkt att använda för exempelvis disk- och tvättmaskiner istället för den mekaniska avstängningsventilen. Istället för att komma ihåg att stänga av vattnet till diskmaskinen, vilket få av oss gör, sätter vattenbrytaren på vattnet när maskinen ska användas. Efter en förinställd tid stängs därefter vattnet automatiskt.

Särskild i kök är detta en mycket prisvärd lösning som kraftigt minskar risken för fuktskador. Kostnaden för installationen, inklusive utrustningen, bör ligga omkring 2-3.000 kronor. En självklarhet vid köksrenoveringen, och en god idé för bostadsrättsföreningar att handla upp centralt för medlemmarnas räkning.

Läckagebrytare

Använder mätning och/eller sensorer som övervakar en viss plats och stänger vattnet lokalt eller centralt vid ett identifierat läckage. 

Läckagebrytaren används exempelvis när en tvättmaskin är installerad i köket och stänger vattentillförseln vid läckage lokalt, vilket är ett krav i branschreglerna Säker Vatteninstallation 2021:1. Liksom för vattenbrytaren bör en komplett installation kosta omkring 2-3.000 kr.

Vattenlarm

Använder lokala sensorer för att identifiera och larma vid läckage.  

Vattenlarm fungerar som en brandvarnare, men larmar för fukt istället för rök. De billigaste produkterna kostar ett par hundra kronor och kan enkelt installeras även av den som har tummen centralt i handen. Med andra ord en utmärkt gör-det-själv installation för varje hus- och lägenhetsinnehavare. Placera vattenlarm där risken för dolda läckage finns, så som i schakt, källare och andra svårtillgängliga platser.

Bostadsrättsförening?

Vi hjälper bostadsrättsföreningar med projektledning bland annat vid kollektiva upphandlingar av inköp och installation av vattenlarm och annan vattenfelsutrustning. Hela investeringskostnaden återbetalar sig om endast EN fuktskada kan förebyggas(!)

Låt oss hjälpa dig!

Kontakta oss

Vad tycker våra kunder?

Jag skriver nästan aldrig rekommendationer, men efter att ha jobbat med Mathias på BKS Konsulter är det min plikt att göra det. Mathias kom med rekommendationer, var proaktiv och stöttande, både med protokoll, juridik, kontakter etc. Föredömligt noggrant, förklarande och coachande jämfört med tidigare besiktningsmän.

Gustaf Rössner
Bostadsrättsägare

Efter ett dåligt stambyte drabbades föreningen av flera vattenskador. Vi valde BKS Konsulter på rekommendation för både skadebesiktning och besiktning av efterföljande badrumsrenoveringar. Från och med nu besiktigar BKS Konsulter alla renoveringar av badrum och kök i föreningen. Avlastande och tryggt för styrelsen.

Mattias Bergström
Ledamot, BRF Fredriksberg

BKS Konsulter bistår oss med olika tekniska utredningar och besiktningar av badrum och VVS-installationer i våra fastigheter. Rapporterna vi får är alltid tydliga och lättlästa och hjälper oss att fatta rätt beslut om relevanta åtgärder för underhåll. BKS Konsulter är flexibla, har hög kompetens och stort engagemang i uppdragen.

Kourous Nabavleh
Projektchef, Riksbyggen

Senaste från BKS Konsulter

Aktuellt & Nyheter

Tätskikt i badrum

Funktionsprovning av tätskikt i badrum

Sveriges forskningsinstitut (RISE) har de senaste 12 åren utfört funktionsprovning av marknadens vanligast förekommande tätskikt i badrum. Resultatet från 2022 års test är något bättre än tidigare år, trots att hela 10 av 19 tätskikt inte klarade att hålla tätt.

Läs mer

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss