fbpx

Entreprenören säger att det inte är tillåtet med golvmonterad badkarsblandare?

Det stämmer, golvmonterad blandare till badkaret är stiligt som tusan men inte godkänt. Såväl BBR (Boverkets Byggregler) som branschregler för VVS-installationer (Säker Vatten) anger att andra genomföringar än avloppsenheter och golvbrunn inte får förekomma i badrummets golv. Inte heller är det godkänt att bygga upp en klack kring blandaren, vilket vi ofta ser vid besiktning av badrumsrenoveringar där golvmonterade blandare installerats.

Golvmonterad blandare, en avvikelse från branschregler

Den som ändå vill ha en golvmonterad blandare till badkaret behöver komma överens med hantverkaren om en så kallad avvikelse från reglerna. Kort och förenklat behöver du helt enkelt beställa ett arbete som inte harmoniserar med byggreglerna. För detta finns ett särskilt förfarande som du kan läsa om i dessa båda inlägg:

golvmonterad blandare
En golvmonterad blandare till badkaret är onekligen snyggt, men inte godkänt enligt byggreglerna.

Dokumentera alltid avvikelser

För dig som beställare såväl som för din hantverkare är det viktigt att avvikelser hanteras på rätt sätt. Du ska vara väl informerad om avvikelsen och dess konsekvenser innan arbetet utförs, så att du kan fatta ett medvetet och grundat beslut. Har du anlitat en besiktningsman som ska besiktiga din badrumsrenovering kan det vara en god idé att stämma av även med denne.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss