fbpx

Vem betalar för byte av golvbrunn, bostadsrättsföreningen eller medlemmen?

Underhållsansvar för bostadsrättslägenheter är som bekant uppdelat mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren. Vem som betalar för byte av golvbrunn kan skilja sig åt mellan olika föreningar. Avgörande är vad som framgår av föreningens stadgar.

Bostadsrättslagen ger inte hela svaret

Bostadsrättslagen ger inte något entydigt svar på vem som betalar för byte av golvbrunnen. Av 7 kapitlet 12 § framgår att bostadsrättshavaren på egen bekostnad ska hålla lägenheten i gott skick. Bostadsrättslagen ger dock inte någon detaljerad beskrivning av vad som räknas till bostaden. I proposition 2002/03:12 som utgör grunden för ändringar av bostadsrättslagens 7 kapitel 12 § löd lagstiftarens resonemang att en detaljerad beskrivning av gränsdragningar för underhållsansvar inte är möjlig. Det hänvisas istället till föreningens stadgar, som bör förtydliga gränsdragningarna.

Här fyller alltså föreningens stadgar en mycket viktig funktion, nämligen att fylla ut och förtydliga det som inte framgår av bostadsrättslagen. Dessvärre är stadgar ofta otillräckligt skrivna i det här avseendet, och ger sällan svar på vem som betalar för byte av golvbrunn. Eller för den delen var gränsdragningen mellan föreningens och medlemmens underhållsansvar även för andra delar går.

 

Vem betalar för byte av golvbrunn
Vanligast är ändå att bostadsrättshavaren betalar för byte av golvbrunn.

 

Vanligast att bostadsrättshavaren betalar för byte av golvbrunn

Även om det förekommer att stadgar tillskriver föreningen ansvaret för golvbrunnar får ändå anses vanligare att det åvilar medlemmen att betala för byte av golvbrunn. Men, kontrollera stadgarna hos föreningen innan din badrumsrenovering drar igång. Står det inte omnämnt i stadgarna får du sannolikt på egen hand betala för byte av golvbrunnen.

Subvention för byte av golvbrunn?

Förresten, vissa föreningar ger en viss subvention till medlemmar som i samband med badrumsrenovering byter golvbrunn och/eller avloppsledningar (den så kallade grodan) i badrummet vid renovering.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss