fbpx

Regelavstånd för väggar i badrum?

Centrumavstånd mellan väggreglar i badrum bör normalt ligga inom intervall 300-600 mm. Vad som styr regelavstånd för väggar i badrum är skivmaterialet som påförs regelstommen, och vad som därefter ska monteras på skivorna (så som keramik och väggfast inredning).

Provad typlösning – våtrumsväggen

Det finns en särskilt provad typlösning för våtrumsväggar, förenklat beskrivet bestående av 70 mm regel med regelavstånd 450 mm, K15 plywood och kartonggips. En trygg och stabil väggkonstruktion där infästningar jag göras över hela väggytan.

Regelavstånd väggar i badrum utan infästningar

Innerväggar med låga laster där inga tyngre infästningar ska göras av tex. väggskåp, hyllor, handduksvärmare eller duschprofiler kan utföras med endast ett skivlager kartonggips (alternativt hårdgips, våtrumsskiva etc). Skivtillverkarens anvisningar om regelavstånd för den valda skivtypen ska alltid följas. Generellt gäller regelavstånd på 300-450 mm medan 600 mm generellt bör undvikas i badrum. Hårdgips i ett skivlager kan ofta monteras på regelavstånd 450 mm och standardgips på 300 mm. Två lag av standardgips eller våtrumsskivor kan som regel också monteras på regelavstånd 450 mm.

Det är sällan en dålig idé att skapa större feltoleranser, varför med fördel ett regelavstånd på 300 mm alltid används där inte typlösningen för våtrumsinnervägg följs.

Regelavstånd väggar i badrum
Av utrymmesskäl underdimensioneras ofta regelstommen vid badrumsrenovering.

Flerlagsbeklädnader bör alltid skarvförskjutas

Vid flerlagsbeklädnad av exempelvis kartonggips ska som regel alltid skivorna förskjutas från lager till lager, så att inga skarvar blir genomgående. Skivskarvar som inte centreras över en regel kan förstärkas med kortlingsplåt, vilket ofta ingår som del i leverantörernas montagesystem.

Skruvinfästning viktigt för bärförmågan

Regelavstånd och skivmaterial är givetvis viktiga för väggens bärförmåga, men många gånger slarvas det med centrummått för skruvinfästningar. Som regel ska skruvinfästningar utföras med 200 mm mellanrum längs med hela regelstommen, i vissa fall räcker 300 mm för infästningar inne på skivorna. Vid flerlagsbeklädnader kan måttet utökas på första laget, dock ej om väggen ska ha en brandskyddande funktion.

Skivtillverkarna har utförliga monteringsanvisningar

Liksom nämndes tidigare är det skivtillverkarens anvisningar som gäller vid dimensionering av skivkonstruktioner. De etablerade skivtillverkarna har förträffligt detaljrika och tydliga monteringsanvisningar som anger såväl regelavstånd, placering av skivor, infästningar och allt däromkring.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss