fbpx

Jag har hört att det måste sitta 15 mm plywood i väggar för badrum, stämmer det?

Nej, det är inte krav att väggar i badrum ska byggas av plywood. Det finns dock en beräknad och provad typlösning för väggkonstruktion i våtutrymme som uppfyller Boverkets krav (Eurokod 5). Typlösningen har tagits fram genom ett branschgemensamt projekt som finansierats av SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) och har provats hos SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i Borås.

15 mm plywood i badrum väggar

I väggkonstruktionen, som i hantverkarmun brukar benämnas “våtrumsväggen” eller “Säker Vatten-väggen”, ingår en 15 mm plywood (K-plyfa, kvalité P30). Se fler detaljer i illustrationen nedan. Några av flera fördelarna med typlösningen är att infästningar i väggen kan göras var helst de behövs snarare än i regel eller kortling. Plywoodskivan har hälften så stora fuktrörelser som en 11 mm OSB-skiva och väggar i badrum blir väsentligt robustare att bära tyngden från keramik och väggmonterad inredning.

Plywood 15 mm badrum väggar
Plywood 15 mm för väggar i badrum. Illustration från “Bygg badrummet rätt”, ett SBUF-finansierat projekt

Lite dyrare, mycket enklare

De flesta hantverkare monterar 11 mm OSB-skivor på väggar i badrum. En OSB-skiva kostar mindre än häften av en plywood, en viss merkostnad är det alltså fråga om. För ett normalstort badrum, om vi skjuter från höften, kan merkostnaden uppgå till i storleksordningen en eller ett par tusenlappar att ersätta OSB med 15 mm plywood.

Givet att det på plussidan blir en robustare väggkonstruktion som möjliggör säkra infästningar utan risk för skador kanske det är en merkostnad som är värd att investera i.

Väggar i badrum utan plywood

Tänk på att skruvinfästningar alltid ska göras i massivkonstruktion, träreglar eller träkortling. Väggar i badrum som inte förses med 15 plywood behöver därför planeras för, mätas ut och förstärkas där infästningar ska göras.

Ska du renovera ditt badrum?

Vi har sammanställt en lista med kloka tips till dig som står i begrepp att renovera badrummet.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss