Fuktskada efter läckage genom tak i bostadsrätt, vem betalar?
Fuktskador kostar årligen fastighetsägare över 6 miljarder kronor. Fuktskador som uppstår i bostadsrättsföreningar vållar emellanåt huvudbry för inblandade parter, inte minst frågan om vem som ska betala för besiktning och reparationsarbeten.
Fuktskada efter läckage genom tak i bostadsrättsföreningar är faktiskt inte ovanligt. Föreningar slarvar tyvärr med att genomföra statusbesiktningar och planerat underhåll som annars kan förebygga skador.
Vem bekostar reparationer vid fuktskada efter läckage genom tak?
Ja, det var ju så frågan löd. I teorin är svaret enkelt, kostnader fördelas helt i enlighet med underhållsansvaret. I bästa fall anger stadgarna tydligt vilka delar som hör till det inre underhållet, det som åvilar bostadsrättshavaren att bekosta. Låt oss ta ett färskt exempel från verkligheten. En bostadsrättsförening i Vasastan drabbades i början av sommaren av en fuktskada efter läckage genom taket. En vindsvåning fick skador på innertak, ett parkettgolv och delar av väggskåp och bänkskivor i kök. Bostadsrättshavaren fick bekosta spackling och målning av tak, byte av skadade skåp samt bänkskivor och omläggning av golv. Föreningen bekostade besiktning av fuktskadan, fuktmätning, rivning, uttorkning och reparation av taket.
Prejudicerande avgörande i Högsta domstolen
Bostadsrättshavare protesterar ofta mot kostnaderna, precis som i nämnda exempel. Det råder dock inga tveksamheter i fördelning av kostnader, vilket även Högsta domstolen har slagit fast i ett snarlikt ärende.
Föreningen kan bli ersättningsskyldig vid försumlighet
Det finns som vanligt undantag. Om skadan uppstått på grund av att föreningen varit försumlig kan samtliga reparationskostnader, även för bostadsrättshavarens del, tillfalla föreningen. Försumligt kan det vara fråga om när föreningen haft kännedom om brister i taket utan att agera.