fbpx

Besiktningsmannen slog ner på vattenrör i golvet, varför?

Kallvatten ska hållas kallt (under 24°C) och varmvatten varmt (över 50°C) för att minska risken för tillväxten av mikroorganismer i vattnet. Främst är det så kallade legionellabakterier som trivs i temperaturspannet däremellan. Legionellabakterien förekommer naturligt i grundvatten och finns därför ofta i dricksvattnet, men i små koncentrationer. Om temperaturen är gynnsam kan bakterierna växa till sig, och då utgöra risk för något som kallas legionärssjuka eller pontiacfeber. Faktum är att Legionella kan vara livsfarlig, främst för äldre personer eller de med nedsatt immunförsvar.

Inte tillåtet med kallvatten i varma golv

Det är alltså av dessa skäl som kallvatten ska hållas kallt, och därför inte förläggas i uppvärmda golv. Enligt Boverkets byggregler får kallvatten inte förläggas i uppvärmda golv, om det inte är omöjligt att göra på annat sätt. Om det är omöjligt ska vattenledningar i uppvärmda golv förses med tillräcklig isolering så att uppvärmning av vattnet inte överstiger 24°C inom 8 timmar.

Tappkallvatten felaktigt förlagt i uppvärmt golv 

Undvik kallvatten även i andra varma utrymmen

Det är inte bara uppvärmda golv som kallvatten kan värmas upp. Kallvattenledningar som förläggs tillsammans med varmvattencirkulation (VVC) eller värmeledningar kan också värmas till över 24°C. Säkrast är att helt separera kallvatten från varma ledningar, i egna schakt och installationsutrymmen. I andra hand ska värme- och vattenledningar isoleras i tillräcklig omfattning att uppvärmning av kallvatten och nedkylning av varmvatten undviks.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss