fbpx

Våtrumsskivor eller vanliga gipsskivor när badrum renoveras?

Det beror på vilken branschorganisation som våtrumsentreprenören är ansluten till. Enligt GVK:s branschregler, Säkra Våtrum, är kartongbeklädda gipsskivor ett lämpligt underlag för tätskikt. Byggkeramikrådets branschregler, BBV, säger å andra sidan att skivtillverkaren ska ange vilken skivtyp som är lämplig att användas. Det sistnämnda innebär att skivtillverkaren kan anvisa en våtrumsskiva, som då måste användas för att uppfylla BKRs branschregler.

 

REVIDERING AV SVAR I OCH MED NYA BRANSCHREGLER 2021

I uppdateringen av Byggkeramikrådets branschregler för våtrum som trädde i kraft januari 2021, BBV 21:1, har texten avseende skivmaterial på väggar omarbetats. BBV 21:1, avsnitt 4.7.1 anger nu att “Kartongklädda gipsskivor kan användas under tätskiktsfolie i våtrum, dock är rekommendationen att särskilda våtrumsskivor används i hela utrymmet.”

Justeringen av lydelsen i branschreglerna förtydligar att både våtrumsskivor och gipsskivor kan användas i badrum, om än BKR fortsatt rekommenderar användning av våtrumsskivor i hela badrummet. Åsikterna om vilken skivtyp som är bäst lämpad lär dock fortsatt gå isär..

Ps! Visst tänker du besiktiga badrumsrenoveringen?

Reglerna vid renovering av badrum är snåriga, även för den skickliga hantverkaren. Det är inte bara frågan om våtrumsskivor eller gipsskivor i badrum som väcker huvudbry. Klokt är därför att beställa en besiktning av badrummet, så att en oberoende besiktningsman kan undersöka kvalitén i ditt nya badrum.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss