fbpx

Måste golvbrunnen bytas vid badrumsrenovering, badrummet är bara tio år?

Om golvbrunnen är tillverkad tidigare än 1990 måste den alltid bytas vid renovering. Golvbrunnar tillverkade senare än 1990, som är skadade, felmonterade eller saknar typgodkännande ska också bytas. Här kan du ladda ner en PDF som visar äldre golvbrunnar.

Måste golvbrunnen bytas
Golvbrunnen byttes inte vid renoveringen, då entreprenören trodde den var typgodkänd. Vid skadebesiktningen konstaterades dock att typgodkännande saknades, varför försäkringsersättning för den uppkomna fuktskadan uteblev.

 

Varför måste golvbrunnen bytas vid renovering?

Äldre golvbrunnar är inte provade mot normen för typgodkännande, SS-EN1251. Det handlar främst om tätskiktets anslutning och försegling mot golvbrunnen, för vilket det upprättades en standard 1990. De nya och modernare tätskikten är provade mot just typgodkända golvbrunnar. Den enskilt vanligaste skadeorsaken vid fuktskador i badrum relaterar till golvbrunnen eller tätskiktets anslutning mot golvbrunnen.

Ska jag behålla en nyare golvbrunn?

Om din golvbrunn är tillverkad efter 1990, är typgodkänd, i övrigt välbehållen och rätt monterad kan den alltså skonas. Det bör dock göras en noggrann bedömning, givet vad som kan äventyras om något går snett. Många gånger kan det vara en god idé att ändå byta golvbrunnen för att minska risken för fuktskador med de besvär och kostnader som då uppstår.

Ps! Tänk på besiktning av ditt badrum vid renovering

Badrumsrenoveringar är tekniskt utmanande, även för den allra skickligaste hantverkaren. Faktum är att fler än tre av fyra badrum underkänns vid slutbesiktning. Klokt är därför att låta besiktiga badrummet under renoveringens gång, genom en så kallad trestegsbesiktning.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss