fbpx

Halvkaklat badrum med målade väggar, är det godkänt?

Halvkaklat badrum med målade väggar är en trend som håller sig kvar. Målade väggytor upplevs som mer homogena och ger ett badrummet ett lugnare uttryck. Genom att kombinera väggarna med olika typer av ytskikt öppnas fler möjligheter till att skapa unika och varierade badrum.

Halvkaklat badrum med målade väggar
Svensk marmor från Brännlyckan, vita plattor i halvförband och målade väggar ger ett exklusivt och unikt intryck tillsammans med platsbyggd inredning i ädelträ.

Halvkaklat badrum omfattas av flera branschregler

Kaklade (keramiska) ytor i badrum omfattas av branschregler från Byggkeramikrådet (BKR) eller Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK) medan målade ytskikt omfattas av branschregler från Måleribranschens Våtrumskontroll (MVK). I badrum med halvkaklade väggar ska alltså olika branschregler följas för respektive ytskikt. Övergången mellan kaklade och målade ytor ska utföras enligt de anvisningar som tydligt följer av MVKs regler.

Övergång vid halvkaklade väggar i badrum
MVKs branschregler innehåller tydliga illustrationer och beskrivningar för övergångar mellan målade och keramiska ytor (Illustration: MVK)

Viktigt att använda godkända system

Att tätskikt bakom kakel och klinker ska vara godkänt är en självklarhet för alla och envar. Men, att detsamma gäller för målade ytor i ett halvkaklat badrum förbises ofta. Måleribranschen listar leverantörer och system som är godkända för målning av väggar i badrum.

Vanligt med fel i halvkaklat badrum

Det är tyvärr vanligt förekommande att badrum med halvkaklade väggar inte utförs i enlighet med branschreglerna. Det kan resultera i både fuktskador och ytskiktsskador. Framförallt är det tätskiktssystemen och övergången mellan de olika systemen som utförs felaktigt.

Målade väggar i badrum
När målade väggytor i halvkaklade badrum inte utförs enligt branschregler framträder allt som oftast problem redan inom ett år från renoveringen. 

Alltid klokt med besiktning vid badrumsrenovering

Vare sig ditt nyrenoverade badrum har halvkaklade väggar eller ej är det alltid klokt att låta en oberoende besiktningsman säkerställa kvalitén. Ett prisvärt sätt att undgå besvär.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss