fbpx

Godkänt att byta kakel eller klinker i badrum efter renovering?

En flitigt omdiskuterad fråga, huruvida det är godkänt att byta enstaka kakel- eller klinker i badrum efter en renovering. Frågan uppstår inte sällan i samband med en badrumsrenovering, där beställaren eller besiktningsmannen anmärker på plattsättningen (ex fogsprång eller urslag) eller att golvlutningen på delar av golvytan är bristfällig. Även vid tvister om olika fel i badrum vid köp av bostadsrätt kan diskussioner uppstå, om det är godkänt att byta kakel eller klinker.

Tätskiktstyp och underlag är avgörande

Det finns inget uttryckligt förbud i branschregler mot att byta enstaka golv- eller väggplattor i badrum. Beroende på tätskiktstyp, om det är vätskebaserat tätskikt eller tätskiktsfolie bakom plattorna, kan ingreppen vara olika svåra att genomföra. Även underlaget har betydelse, skivkonstruktioner kan lättare skadas i förhållande till massivkonstruktioner. I praktiken är det sällan möjligt att på ett säkert sätt byta plattor om tätskiktet är vätskebaserat. För foliesystem är förutsättningarna dock betydligt bättre. Tätskiktsleverantören ska lämna anvisningar om och hur åtgärden kan utföras och säkerställas.

Godkänt byta kakel eller klinker
Här har kakel och klinker på vägg demonterats för att åtgärda fel i tätskiktets anslutning mot fönster.

Byta plattor, en avvikelse från branschreglerna?

Liksom nämndes i stycket ovan finns inget förbud mot att byta kakel eller klinker i branschreglerna. Såväl GVK (Golvbranschens Våtrumskontroll) som BKR (Byggkeramikrådet) har vägledning för delreparationer av tätskikt i sina respektive branschregler. Gemensamt för dessa är kravet på att tätskiktsprodukten är godkänd för delreparation, och att tätskiktstillverkaren lämnar en anvisning för hur ingreppet ska utföras. Därutöver beskriver branschreglerna bland annat hur utförda delreparationer ska dokumenteras. Sammanfattningsvis är det inte fråga om en avvikelse från branschregler om nöden tvingar fram ett ingrepp i ytskikten (byte av kakel eller klinker).

Ingrepp i tät- eller ytskikt ska alltid utföras med största noggrannhet och försiktighet.

Ett gott tips är att anlita en besiktningsman som noggrant undersöker att tätskiktet återställts på rätt sätt vid åtgärden.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss