fbpx

Entreprenören ska göra en besiktning, räcker det?

En besiktningsman som kontrollerar ett utfört arbete utses i första hand av den som beställt arbetet. I andra hand kan beställaren och entreprenören gemensamt utse en besiktningsman. Vid det senare fallet bör eventuella jävsförhållanden mellan besiktningsmannen och entreprenören klarläggas.

Oberoende och objektiv bedömning

En besiktningsman har till uppgift att på objektiva grunder, utan partsintressen, bedöma ett arbete i förhållande till kontraktsmässiga fordringar. Kort och gott, om arbetet som utförts överrensstämmer med vad som avtalats i form av mängd, volym och kvalité.

Är entreprenören oberoende?

Nej, givetvis inte. Entreprenören har ett uppenbart partsintresse, nämligen sitt eget. Det förekommer ändå att entreprenörer på egen hand besiktigar sitt arbete. Ett mer rättvisande begrepp för dessa besiktningar är egenkontroller, vilket är ett viktigt instrument för entreprenörens interna kvalitetskontroll.

Detta ska dock inte förväxlas med en besiktning som utförs av en fristående och oberoende besiktningsman.

Anlita BKS Konsulter för din besiktning!

Vi besiktigar renoveringar, om- & tillbyggnader och nyproduktioner av både hus och bostadsrätter. Badrum, kök och VVS är våra paradgrenar, men vi besiktigar de flesta byggnadsdelar i fastigheter.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss