fbpx

Entreprenören byggde en låda av OSB över inbyggd WC-fixtur, är det verkligen bra?

Nja, om det avser ett badrum så ska fixturen monteras mot badrummets färdiga tät- och ytskikt och därefter kläs in. Material som då används ska vara tåligt mot fukt, vare sig det är ångtrycket från rummet eller kondensfukt från spoltank etc. En OSB-skiva är fuktkänslig och är därför inte lämplig som fast byggnadsdel framför tätskikt i badrum.

Vanligtvis används fukttåliga skivor av polystyren (XPS) eller motsvarande som material för inbyggnad av WC-fixtur i badrum.

 

Inbyggnad av WC-fixtur i badrum
WC-fixtur i badrum ska utföras enligt figur 3.6.2a och 3.6.2b

Fixturer med prefabricerade tätskikt

Vad som ovan nämnts gäller vid normala installationer av WC-fixturer. Det finns även fixturer med prefabricerat tätskikt i olika utföranden. Dessa kan monteras bakom väggens tätskikt, och kan då byggas in med träfiberskivor så som OSB eller plywood (som kompletteras med en formstabil skiva, ex kartonggips).

WC-fixtur för inbyggnad
Ett exempel på inbyggnad av fixtur med prefabricerat tätskikt som inte riktigt blev bingo…

Olika utföranden i WC-rum och badrum

En väggmonterad WC i torra utrymmen kan också byggas in med träfiberskivor. Väggar och golv i inbyggnaden ska då vara försedda med tätskikt upp till nivå för spoltankens ovankant.

Anlita en besiktningsman

Som synes av styckena här ovan är det inte uteslutande solklart hur en WC-fixtur ska byggas in. Klokast är att låta en oberoende och kunnig besiktningsman följa upp renoveringen genom en eller flera besiktningar.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss