fbpx

Entreprenören är behörig, borde jag ändå göra en badrumsbesiktning?

Slutbesiktning av badrum i samband med en renovering är ett av våra vanligaste uppdrag. Drygt tre av fyra badrum underkänns vid besiktning på grund av att väsentliga fel förekommer.

Entreprenören är behörig

Branschorganisationerna gör ett oerhört värdefullt arbete i att utforma tydliga och begripliga branschregler. Från och med 2021 är dessutom branschregler från BKR, GVK, MVK och Säker Vatten samordnade, vilket ytterligare ökar tydligheten i hur ett badrum ska byggas för ett fackmässigt resultat.

Ett behörigt eller auktoriserat företag genomgår en utbildning i branschorganisationens regler. Efter en viss tid, vanligtvis fem år, ska företaget gå en repetitionsutbildning.

Trots detta visar verkligheten att behörighet eller auktorisation inte är det kvalitetssigill som många tror, påstår eller hoppas på. Liksom nämndes i ingressen, drygt tre av fyra badrum underkänns vid besiktning.

Jag får kvalitetsdokument och intyg

Kvalitetsdokumentet och intyg är entreprenörens utfästelse om att branschreglerna har efterföljts, med undantag för eventuella avvikelser som antecknats i dokumenten. Intygen bygger på de interna kvalitetskontroller som entreprenören utfört, så kallade egenkontroller. Kvalitetsdokument och intyg är värdehandlingar som bland annat bidrar till bostadens värde vid försäljning.

Intygen tjänar dessvärre inte alltid det eftersträvansvärda syftet. Allt för ofta är det snarare ett dokument som slentrianmässigt fylls i när renoveringen står klar, och kan i värsta fall vara till mer skada än nytta vid exempelvis en försäljning.

Oberoende besiktning värdesäkrar din investering

Vi besiktigar i princip uteslutande arbeten som utförs av behöriga entreprenörer. Trots detta underkänns alltså en majoritet av de besiktigade badrummen. Om renoveringen inte blir godkänt behöver du heller inte betala för arbetet, vilket ger hantverkaren rätt incitament att åtgärda felen. I slutänden är besiktning en värdesäkring av din investering, till en i sammanhanget ringa kostnad.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss