fbpx

Bedöms läckage från värmerör som vattenledningsskada?

En relevant och viktig frågeställning vid ledningsläckage i bostadsrätt är vad för typ av ledning som läckt. Bostadsrättslagen 7 kapitel 12 § 3:e stycke skjuter över kostnadsansvaret för reparationer vid fuktskada på föreningen vid vattenledningsskador.

Vad som bedöms vara en vattenledning i bostadsrättslagens mening har avgjorts i Högsta domstolen. Resonemanget som leder till domstolens slutsats kan ses som en smula märklig bitvis. Men, en vattenledning ska enligt HD förstås vara vad som på fackspråk benämns tappvattenledning, fördelningsledning eller kopplingsledning. Eller beskrivet med andra ord, en vattenledning för kallt eller varmt dricksvatten.

Värme- & avloppsledningar är inte vattenledningar

Svar på frågan, om läckage från värmeledning bedöms som vattenledningsskada, är alltså nej. Skador där föreningen är ansvarig även för bostadsrättshavarens reparationskostnader gäller endast vid ledningsläckage från tappvattenledningar.

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss