fbpx

Åtgärda dålig plattsättning genom att sätta nytt lager kakel, är det tillåtet?

Det finns inget uttryckligt förbud mot att sätta fler lager keramik ovanpå varandra, vare sig på golv eller väggar. Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV 21:1, reglerar inte åtgärder för delreparationer eller rent kosmetiska förbättringar. Däremot kan sådana åtgärder i vissa fall utföras fackmässigt med utgångspunkt från branschreglerna.

Förutsättningarna för att sätta ytterligare ett lager kakel eller klinker på befintliga ytbeklädnader bör bedömas från fall till fall. Bland annat behöver konstruktionen ska vara dimensionerad att bära den tillkommande vikten. Förutsättningar för vidhäftning av sättbruk på befintligt ytskikt är en annan faktor att beakta.

Rådfråga materialleverantörerna

Den första och självklara åtgärden är att rådgöra med berörda materialleverantörerna. De kan lämna anvisningar för bland annat lämpliga vidhäftningsprodukter (primer och sättbruk) och belastningsfrågor.

Fel i golvlutning

I vissa fall kan komma på fråga att åtgärda fel i golvlutning genom att lägga ett nytt lager klinker på det befintliga golvet. Även här får förutsättningarna i det enskilda fallet fälla avgörandet huruvida det är en rimlig åtgärd. Vad som dock kan sägas i den delen är att kraven på golvlutning gäller såväl ytskikt som undergolv (tätskikt). Om undergolvets lutning är felaktig kvarstår alltså ett väsentligt fel även om ytskiktets lutning korrigeras genom läggning av ett nytt lager klinker.

Sammanfattningsvis

För vissa fall kan sättning av ytterligare ett lager keramik vara en fullt rimlig och framkomlig väg. Förutsättningarna i det enskilda fallet avgör..

Vi hjälper dig med en kostnadsfri offert!

Vill du boka uppdrag, veta mer om våra tjänster eller ställa en fråga?
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.
  • Hidden

Hej! Har du frågor eller önskar en kostnadsfri offert, ring oss på 08 400 200 70 eller fyll i kontaktformuläret så återkommer vi inom kort.

Mathias Eriksson
Besiktningsman
Kontakta oss